top of page
  • Ayşe Başak Erk

Çocuğunuz ile Evde Kolay Yün Ponpon Nasıl Yapılır?

Yün Ponpon Malzemeleri ve Ponpon Şablonu

Evinizde çocuğunuz ile keyifle ve kolaylıkla yün ponponları yapmak için iki farklı yöntem kullanabilirsiniz. Birinci yöntem karton ponpon şablonunukullanmak, ikincisi ise çatal kullanmak. Çatal ile yün ponpon yaptığınızda ponponlar minik oluyor, karton şablonlu yün ponponların ise boyutlarını kendiniz ayarlayabilirsiniz.Ponpon yapımı çocuğunuzun parmak ve el kaslarını güçlendirmek için çok eğlenceli bir etkinliktir! Her iki ponpon yapımını aşağıda bulabilirsiniz.

Yün Ponpon Yapımı için Gerekli Malzemeler:

· Yün

· Makas

· Ponpon şablonu

· Karton

· Kurşun kalem

Yün Ponpon şablonu aşağıdaki resim gibi olmalı.Yün ponponun ne kadar büyük olmasını isterseniz daireyi o kadar büyük çizmeniz gerekir.




Evde Yün Ponpon Yapım Aşamaları:

1. Kartondan iki adet yün ponpon şablonu kesilir. Yün ponpon şablonun büyüklüğü ponponun büyük ile doğru orantılı olacaktır. Daha sonra iç kısımdaki küçük daire de makas ile kesilerek çıkarılır. (Elinizde iki adet simite benzer şablon olmalı ) Her iki karton eşit olarak üst üste yerleştirilir. Bir el ile şablon sabit tutulurken, diğer el ile dışarıdan içeriye yün yanayan sarılmaya başlanır.

2.Yün, ponpon şablonunun etrafında sarılmaya devam edilir, olabildiğince yünün sık ve sıkı olması ponponun daha dolu olmasına yardım eder.Tüm ponpon şablonu yün ile kaplandığında (boşluk kalmaması önemli )yünü biraz uzun bırakacak şekilde kesilir ve başka bir yünün altına sıkıştırılır.

Yün ponponuzun çok daha kabarık ve dolu olması için 2 kez şablonuzu yün ile sarmanızı öneririm.

3. Makas ile, üst üste konan yün ponpon şablonunun arasından dairenin dış kenarlarından takip edilerek kesilir.Bu basamağın bir yetişkinin çocuğu için tamamlaması daha uygundur.

4. Bir parça yün alınır ve kesilen iki kartonun arasında geçirilerek düğümlenir. Karton ponpon şablonlarımakas ile kesilerek aradan çıkartılır.




Çatal ile Yün Ponpon Yapım için Gerekli Malzemeler:

· Yün

· Makas

· Çatal

Çatal ile Yün Ponpon Yapım Aşamaları:

1.Yün çatala yatak bir şekilde yoğunca sarılır.Daha sonra bir parça yün alınradak çatalın dişlerinden arasından geçilerek yatak yün sıkıca bağlanır.

2.Yün çataldan çıkarılır. Yün küçük bir kurdela gibi görünür, kurdelanın iki kenarından dikey olarak makas yardımı ile kesilir.

3.Ponpon oluştuğunda yünlerin eşit olması istenirse uzun yünler kısaltılır.





Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page