top of page
  • AyÅŸe BaÅŸak Erk

Çocuğunuz için Uygun Çalışma Alanı Yaratmak

  1. Çocuğunuzun çalışma masasının ve sandalyesinin çocuğunuzun gelişimine ve yaşına uygun olarak ergonomik özelliklere sahip olduğuna emin olun.

  2. Çocuğunuzun çalışma masasında gözü yormayan bir ışıklandırma olmalıdır.

  3. Çalışma sırasın da televizyon, tablet veya bilgisayar açık olmamalıdır. Eğer çocuğunuz için etkili ise hafif bir ses düzeyinde klasik müzik çalınabilir.

  4. Çalışma alanı molalarda havalandırılmalıdır.

  5. Çocuğunuz çalışmaya başlamadan önce kendisinin temel ihtiyaçlarını giderdiğine emin olun.

  6. Çalışma sırasında, çalışma masasının üstünde veya etrafında afiş, poster, bilgisayar, tablet , oyuncaklar gibi dikkat eğitici uyaranlar olmamalıdır.

  7. Çalışma masası üzerinde bir bardak su ve sayıları net görünen bir saat bulunmalıdır.

  8. Çocuğunuz ile o günkü çalışmalar için bir öncelik listesi hazırlayın. 'Önce bu kitaptaki çalışma, moladan sonra ise bulmaca kitabındaki çalışma.' gibi. Bugünkü çalışma saatinde hangi konularda çalışacağını birlikte belirledikten sonra, ilk olarak hangisinden başlayacağını birlikte seçin. Çocuğunuzun belirli dakika dilimlerinde belirlenen tek konuya odaklanması önemlidir. Farklı konulardan azar azar yapması çocuğun çalışma kalitesini düşürecektir.

  9. Çocuğunuzun çalışma masasının üzerinde yapılcak çalışma için gerekli malzemeler (kitap, silgi, yapıştırıcı, karton vb.) önceden hazırlanmalıdır. Böylece çocuğunuz eksik malzemeyi hatırlayıp masadan kalkarak dikkatini dağıtmamış olur.

  10. Çalışma süresini belirlemek için masada bulunan saati kurabilirsiniz. Saat çaldığında yapılan çalışmayı birlikte kontrol ettikten sonra beş dakikalık bir mola verilir. Çocuğunuz tekrar çalışmaya oturduğunuda saatin kurulu olmasına özen gösterin. Çocuğunuz zaman kavramını tam olarak anladığında alarm kullanmayabilirsiniz ancak rahat ve hızlı bir şeklide çocuğunuz saati kontrol edemiyor ise çalışmasında  dikkatini oraya odaklayarak saati okumaya ve kalan süreyi anlamaya çalışacaktır.

  11. Mola öncesinde çocuğunuzdan çalışmasını kendisinin kontrol etmesini isteyin. Henüz kendi çalışmasını kontrol edemiyor ise ona bu süreçte destek olun. Birlikte çalışmayı kontrol edin, çocuğunuzun kendi hatalarını fark edip düzeltmesi için çocuğunuza destek olun.

  12. Çocuğunuzun yaptığı çalışmayı satır satır takip etmek ve ilk/her hatasında uyarmak eğiliminde olmayın. Sadece çocuğunuzun dikkati dağıldığında ona hatırlatmada bulunun.

  13. Belirlediğiniz çalışma süresinden sonra 5 dakikalık kısa molalar (sürenin kısalığı açısından ) sırasında televizyon, tablet veya oyun  oynamak uygun olmayacaktır. Çocuğunuz mola sırasında meyve yiyebilir, ebeveyni ile sohbet edebilir veya evde birkaç tur koşabilir. 5 dakika dolduktan sonra çocuğunuz belirlediğiniz çalışma süresini tamamlamak için odasına geçmelidir.

  14. Eğer çocuğunuz okuma-yazmayı yeni öğreniyor ise yönergeleri okumak için yanında bulunmanız önemlidir. Yönergeleri bir ke okuduktan sonra çocuğuna ne yapması gerektiğini size söylemesini isteyerek anladığını teyit edebilirsiniz.

  15. Çalışma düzeninin ilk başta oturturken çocuğunuz dikkati sıklıkla dağılabilir bu nedenle ebeveyn olarak aynı alanda bulunarak kitap veya dergi okuyabilirsiniz. Çocuğunuzun odaklanamadığını veya dikkatinin dağıldığını gözlemlediğinizde'Bu konuyu çalışma zamanı bittiğinde konuşalım, aklıma tutuyorum. ', 'Buraya kadar dikkatini çok iyi topladın, şimdi aynı şekide devam edebileceğine inanıyorum.' diyebilirsiniz.

  16. Öğretmeninden çalışmaları ile ilgili gelen geri bildirimler üzerine birlikte düşünebilir, değerlendirebilirsiniz. Bir sonraki ödev/çalışma için neler yapabileceği/nelere dikkat etmesi gerektiğini birlikte keşfedebilirsiniz.

  17. Çocuğunuz çalışmalarını tamamladığında hediye, ödül yerine sözel takdiri tercih etmek çocuğun içsel motivasyonunu geliştirmesine yardımcı olacaktır.

bottom of page