top of page
  • Ayşe Başak Erk

Çocuğunuzla Geçirdiğiniz Zamanı Arttırmak için 9 Pratik Öneri

  1. Yapılacaklar Listenizi Güncelleyin. Yapılacaklar listenizi 3 kategoriye ayırın: Yapılması şart olmayanlar, yapılması gerekenler, başkasından

aile
  1. Elinizdeki imkanları kullanın. Çevrenizde olan her kaynağın avantajını kullanın. Örneğin bakıcınızdan sofrayı hazırlamasını, oyuncakları yerleştirmesini isteyebilirsiniz. Yapılacakları lokasyon çerçevesinde düzenlerseniz işlerinizi tek seferde daha rahat halledebilirsiniz. Örneğin; Kadıköy’e halledilmesi gereken 3 işinizi yaptıktan sonra oraya en yakın gitmeniz gereken yere gidebilir, yapmanız gerekenleri yapabilirsiniz. Ailenizden veya arkadaşlarınızdan size yardım etmeyi öneren kişiler olur ise yardımı kabul etmekten çekinmeyin.

  2. Çocuğunuzu dahil edin. Sofrayı daha hızlı toplamak, çamaşırları katlamak için çocuğunuzdan destek alabilirsiniz. Çocuğunuza sorumluluk vererek onun gelişimi hem de bireyselleşme sürecini desteklemiş olursunuz. Küçük yaş çocuğunuz oyuncaklarını sepete doldurabilir hatta bu etkinliği bir oyuna çevirebilirsiniz. Ailecek en hızlı işini bitiren kişiyi seçebilirsiniz, çalışırken ortak bir şarkı söyleyebilirsiniz. Çocukların ev içinde alabilecekleri sorumluluklara buradan ulaşabilirsiniz.

  3. Zaman kaybettiren durumları ortadan kaldırın. Eğer kayıp anahtarınızı-ayakkabınızı bulmak için, ertesi sabah çocuğunuzun ne giyeceğini bulmak için uzun süre harcıyor iseniz yeni bir düzen sistemi geliştirebilirsiniz. Ailecek belirli nesnelerin belirli yerlerini kararlaştırabilirsiniz. Kapınızın yakınına anahtarlar için bir sepet yerleştirebilir, sabah giyilecek ayakkabıları da geceden yerlerine koyabilirsiniz. Eğer e-postalarınızı kontrol etmeniz, yapılacaklar listenizi hazırlamak için zaman ihtiyacınız var ise çocuğunuz uyanmadan veya gece uyuduktan sonraki zamanı kullanın. Telefon görüşmeleriniz için de çocuğunuzun meşgul olduğu zamanları kullanmanız daha iyi olacaktır.

  4. İş hayatınızı düzenleyin. İş hayatınızda verimli olduğunuzda evde daha sakin zaman geçirme fırsatınız olabilir. İşteyken olabildiğince odaklanarak çalışın. İş vereniniz ile işe daha erken (geç) giderken bazı çalışmalarınızı evden tamamlamanızın , bir gün izin almanızın uygun olup olmadığını sorabilirsiniz. İş vereniniz ile görüşmeden önce meslektaşlarınız veya insan kaynakları ile görüşerek bu talebinizin şirkete uygun olup olmadığını sormanız faydalı olacaktır. İş sebebi ile çok seyahat ediyor iseniz farklı çözümler üretebilirsiniz. Örneğin; seyahate bilgi verdiğiniz bir ekip arkadaşınızın gitmesi, internet üzerinden görüşmenin yapılması gibi. İş görüşmelerinizde verdiğiniz karardan sonraki adımları da belirlemeniz ilerleyen günlerdeki mail trafiğinizi azaltabilir.

  5. Teknolojiden yararlanın. Hava durumunu, trafik durumunu takip etmek için aplikasyonlardan faydalanabilirsiniz. Aynı şekilde daha az zaman

teknoloji
  1. Yemek miktarını iki katına çıkarın. Hazırladığınız taze bezeleyeler, domates salçasını önceden bol miktarda hazırlayarak bir kısmını buzluğa atabilirsiniz. Böylece yemek hazırlarken bir çok aşamayı yaptığınızdan daha az bir süre kullanmış olursunuz. Ertesi güne kalan yiyecekleri de farklı şekillerde sunabilirsiniz. Örneğin haşlanmış tavuktan ertesi güne tavuklu salata veya tavuklu sandviç yapmak gibi.

  2. Kendinizi ve önceliklerinizi iyi tanıyın. Mükemmel olmak yerine elinizden geleni yapmaya başladığınızda kendinize ve çocuğunuza daha çok zaman kaldığını fark edebilirsiniz. Kendinizi mitlerde olan mükemmel insan ile karşılaştırmayı bırakın. Mükemmel olan kimse yoktur. Önceliklerinizi belirleyin, size daha mutlu hissettiren şeyleri de  mutlaka listenize ekleyin. Yapınıza uygun etkinlikleri yapmaya özen gösterin. Yapılması gerekenler listenizde değişimler yapmanız, yapılması gerekenleri hayat stilinize ve önceliklerinize uygun olması önemlidir.

  3. Yeni özel günler yaratın. Çocuklarınız ile vakit geçirme için özel günleri beklemeyin, özel günleri siz yaratın. Örneğin; cumartesi sabahları kahvaltı, perşembe akşamları oyun akşamı. Belirlediğiniz gün ve etkinliğe her aile üyesinin katılmasına özen gösterin. Bu belirli günü takviminize ekleyerek farklı işlerle çakışmamasına özen gösterin. Çeviri: Uzm. Gelişim Psk. Ayşe Başak Erk / Ansley Roan

bottom of page