top of page

Üvey Ebeveyn ve Çocuk İlişkisi: Güçlü Bir İlişki için Önemli Öneriler

  1. Çocuğunuz ile yeni bir aile yaşamı hakkında erkenden konuşun. Evlilikten çok önce bu konunun çocuklar ile paylaşılması gerekir. Konuşmayı çocuğun rahat ve güvende hissettiği bir yerde yapılması uygun olacaktır. Öz ebeveynin çocuğuna haber vermesi sonrası üvey ebeveynde sonra konuşmaya dahil olabilir.

  2. Çocuğunuzun üvey ebeveyni ile ilişki kurması için baskı oluşturulmamalıdır. İlişkinin sağlam, küçük adımlarla istenilen hızda ilerlemesi daha sağlıklı olacaktır. Çocuğunuza alışması için zaman ve alan tanıyın.

aile-resmi
  1. Yeni rutinler –aile gelenekleri oluşturun.Aile içinde daha önceden devam ettirilen aile geleneklerine yeni birkaç tane eklemek ilişkilerin kuvvetlenmesine yardımcı olabilir.

  2. Çocukların size “Anne” veya “Baba” demesini beklemeyin. Üvey çocuklarınızın size nasıl hitap edeceklerine bırakın kendileri karar versin. Bu noktada çocukların rahat hissetmeleri çok önemlidir. Genellikle çocuklar isim veya isim+abi/abla şeklinde kullanmayı tercih ederler.

  3. Aile içinde çocuklar için tek bir ebeveynlik tutumunun olması gerekir. Eşiniz ile önemli noktalardaki tutumlarınız hakkında konuşun-karar verin. Düzeltilmesi gereken durumlarda “ ailemizde şu şekilde davranmak daha uygun” diyebilirsiniz.

  4. Sadece çocuklar ile olan ilişkinize odaklanıp, evliliğinizi ihmal etmeyin. Çocuk yetiştirmek güçlükleri olan bir deneyimdir. Öz ebeveynleri olan çocukları yetiştirmek ise daha da güçtür. Bu neden ile güçlü çift ilişkinizin /evliliğinizin olması bu süreçte güçlü olmanıza yardımcı olacaktır.

  5. Her çocuk ile birebir kaliteli zaman geçirin. Görüştüğünüz zaman diliminde birebir bir etkinlik yapabileceğiniz zamanı mutlaka ayırın. Bu sürelerde çocuğunuz sizi daha yakınan tanır ve aileye aidiyet hisseder. Tüm ailenin katıldığı etkinlikler/olaylarda düzenleyin. Böylece ailecek belirli bir konuda fikir alışverişi yapabilir, sohbet edebilirsiniz.

  6. Yeni bir aile kurmayı tek başınıza başarmak zorunda değilsiniz. Zorlandığınızı hissettiğinizde sosyal destek almayı ve profesyonel destek almayı unutmayın.

bottom of page