top of page
Ayşe Başak Erk

Çocuk ve Deprem: Çocuklu Aileler için Deprem Güvenlik Önerileri

Deprem, yerkürenin kırılmalar ve hareket etmesi nedeniyle oluşan sarsıntılardır. Aniden, herhangi bir anda gerçekleşebilir. Ülkemizde birçok alan deprem bölgesi olarak belirlenmiştir. Deprem öncesinde, anında ve sonrasında çocuğunuzla nelere yapabileceğinize dair birkaç öneriyi aşağıda bulabilirsiniz.


Deprem Öncesi Önlemler:

  1. Çocuğunuz ile deprem hakkında konuşun.

  2. Çocuğunuza deprem hakkında teorik bilgileri verdikten sonra o anda nasıl hissedilebileceğini, ne tür duygular deneyimlenebileceği üzerine sohbet edin. Tübitak Yayınlarından Depremler kitabından Eğlenceli Bilgi, Yaşlı Dünyamız ve Depremler kitaplarından faydalanabilirsiniz.

  3. Tüm aile için acil durum planı oluşturun. Evinizde deprem anında olunacak güvenli alanları belirleyin. Deprem olmadan çocuğunuz ile evin farklı bölümlerinde bulunarak belirlediğiniz alanda buluşma üzerine pratikler yapın.

  4. Deprem çantanızı hazır edin ve güvenli alanınıza yerleştirin. Arabanıza da ayrıca bir deprem çantası hazırlayabilirsiniz. Deprem çantanızda; kıyafetler, ilaçlar, yiyecekler, su, sabun, tuvalet kağıdı, dezenfektan, bir miktar nakit para, kimlik, battaniye, el feneri, küçük makas, çocuğunuz için bir pelüş hayvan veya sevdiği tür oyuncaklardan biri olabilir.

  5. Çocuğunuzun okulundaki acil durum planını öğrenin. Eğer çocuğunuz okula devam ediyor ise deprem anındaki çıkış planını, aileye haber verme ve çocuğunuza nasıl ulaşacağınız hakkında bilgi edinin. Çocuğunuzu bu bilgiler ışığında olası bir durumda siz ona ulaşana kadar güvende olacağı ve onu hemen almaya geleceğinizi telkinini verin.

  6. İletişim bilgilerinizi güncel tutun. Günlük yaşamda telefon numaraları, adresler ve bulunulan konumlar değişebiliyor. O nedenle çocuğunuzun okulundaki iletişim bilgilerinin güncel olduğuna emin olun. Yakınlarınıza ulaşabileceğiniz bilgilerinde doğruluğunu kontrol edin.

Deprem Anında:

  1. Bırak, Eğil ve Kapan.

  2. Eğer deprem sırasında evdeyseniz, ne yapıyorsanız hemen bırakın. Eğer ateş içeren bir etkinlikte iseniz mutlaka ateşi kapadığınıza emin olun. Çocuğunuz ile belirlediğiniz güvenli alana geçin. Cenin pozisyonunu alarak depremin bitmesini bekleyin.

  3. Deprem anında açık alanda iseniz, en açık olan alana (binaların olmadığı, ağaçların az olduğu, elektrik direklerinden uzak) doğru gidin.

  4. Aracın içinde iseniz, açık bir alanda aracınızı durdun ve kemeriniz bağlı şekilde depremin sonlanmasını bekleyin.


Deprem Sonrasında:

  1. Çocuğunuza güvende olduğunu hissettirin. Korkularını ve endişelerini farklı şekillerde ifade etmesine alan açın. Fiziksel temasta bulunun, şefkat gösterin. Sade bir dil ile gelişimine uygun olabilecekler konusunda dürüst davranın. Örneğin; Eğer şiddeti büyük bir deprem ise artçıların olabileceğini anlatın.

  2. Deprem haberlerinden olabildiğince çocuğunuzu uzak tutmaya çalışın. Duyması ve bilmesi gerekenleri güvendiği ebeveynlerinden en doğru şekilde öğreniyor olması çok önemlidir. Bu nedenle bilmesi gereken kadar yaşına uygun bir dil ile aktarın. Soruları olduğunda yine gelişimine uygun şekilde dürüst ve sade cevaplar vermeye çalışın. Tüm soruları cevaplarken çocuğunuza güvende olduğunuzu hissettirmeye özen gösterin.

  3. Tekrar düzene girme sürecine çocuğunuzu dahil edin. Güvenli ise çocuğunuza deprem sonrası evi düzenleme kısımlarına dahil olmasını teklif edebilirsiniz. Evin tekrar düzene girişini görmek, bu sürece dahil olmak çocuklara kontrolde oldukları hissi verir.

  4. Eğer depremde yakınınızı kaybettiyseniz bu haberi çocuğunuzla paylaşmak için güvende ve sakin bir an ve alan yaratmaya çalışın. Çocuklar ve kayıplar üzerine bilgiler ve önerileri buradan ulaşabilirsiniz.

  5. Deprem anından bir süre sonra çocuklarda uyku zorlukları, yemek alışkanlıklarında değişiklikler, yoğun korku ve kaygı görülebilir. Eğer günlük yaşamını etkiliyor, yakın kaybı deneyimlemiş ise mutlaka profesyonel destek alın.

Comentários


bottom of page