3 yaş çocuğu yaratıcılığının artması ile sembolik oyun evresine girer. Aynı zamanda birçok soru sorduğu ve merakının yüksek olduğu bir gelişim basamğındadır.3 yaş, çocuğunuzun kendini ifade etmesini, yaratıcılığını, merakını ve bağımsızlığını desteklenmesi gereken bir yaştır.
-Mış Oyunu.3 yaş çocuğunu oyunda farklı rolleri denemekten zevk alır. Anne, doktor, işe giden kişi gibi birçok oyun kurabilirsiniz. Oyun oynarken çocuğunuzun size yönlendirmesine izin verin, siz sadece takip eden olun. Kuklalar ile bir tiyatro yapabilirsiniz. Kuklaları, mutfak oyuncakları, plastik meyve-sebze, plastik hayvanlar, pelüş oyuncaklar, bebekler kullanabilirsiniz.
Su oyunu. Büyük bir kaba su doldurarak çocuğunuzun uygun oyuncakları ile su içinde oynamasına yardımcı olabilirsiniz. Balık yakalama, gemi sürme, sabunla köpük yapma gibi. Bu tür oyunlarda çocuğunuzu asla gözetimsiz bırakmayın.
Birlikte Yemek Yapma. Çocuğunuzun ile sevdiği bir yemeği/tatlıyı pişirin. Becerilerine uygun görevleri ona verin(karıştırmak, şekil çıkarmak vb.).Çocuğunuz ile sandviç ekmeğinden kurabiye kalıpları ile farklı şekiller oluşturabilir, ekmeğinizi yeni şekli ile çeşitli sandviçler yapabilirsiniz.
Ali Diyor ki Oyunu. 3 yaş çocuğunuz ile “Ali Diyor ki ..” oyununu oynayabilirsiniz. Çocuğunuzun yapmasını istediğiniz hareketleri başına “Ali diyor ki” yi ekleyerek söyleyin. Oyunun kuralı yönergenin başında Ali diyor ki söylenmediğinden o hareketi yapamamak. Bu aktivite çocuğunuzun işitsel dikkat becerilerini, beden koordinasyonunu destekler.
Balonla Oyunlar. Çocuğunuzla balonu hiç yere düşürmemeye çalışabilirsiniz.
Saklambaç Oyunu.
Hayvan Taklidi. Sırayla bir hayvan seçin ve o hayvan gibi davranın, o hayvanı taklit edin. Karşıdaki kişide bu hayvanın ne olduğunu bilmeye çalışsın.
Ev için Renk Avı. Oyuna bir renk belirleyerek başlayın. Seçtiğiniz renkte evin içinde kaç nesne bulabileceğinize dair yarışın.
Lideri Takip et. Çocuğunuza, sizin yapacağınız hareketleri taklit etmesini isteyin. Daha sonra lider çocuğunuz olsun, siz onun hareketlerini taklit edin.
Müzik ve Dans. Çocuğunuzla istediğiniz gibi dans edin. Dilediğinizde Heykel Oyununu oynayabilirsiniz. Müzik süresince dans edin, müzik durdurulduğunda hareketsiz bir şekilde müzik tekrar çalana kadar bekleyin. Daha sonraki oyunlarda kuralı değiştirebilir, müzik durduğunda oturmak, eli kafaya koymak gibi hareketler yapabilirsiniz.
Bowling.3 yaş çocuğuna uygun yumuşak materyalden yapılmış bowling seti yapabilir(pet şişelerden)/alabilirsiniz. Topu tutma ve atma kaba motor becerilerini desteklerken, topu uygun yere atmada el-göz koordinasyonunu geliştirecektir.
Hikaye Okuma. Birlikte çocuğunuzun yaşına uygun resimli hikaye kitabını ona okuyun. Daha sonra kuklalar ile hikayeyi dramatize edin.
Sanat Etkinlikleri. Çocuğunuzla bol bol resim, yaşına uygun kağıt etkinlikleri yapabilirsiniz. Farklı boya türleri(sulu boya, mum boya, kuru boya vb.), materyaller( hamur, gazete, kumaş, ip vb.), yaşına uygun makas ve yapıştırıcı kullanabilirsiniz. El-ayak izlerini parmak boyası ile büyük bir kağıda çıkarabilirsiniz. Patates baskısı, yaprak baskısı yapabilir, yürüyüşte topladığınız büyük yaprakları, taşları da boyayabilirsiniz. Tebeşir ile dışarıda güvenli ve uygun bir alanda, yere resim yapabilirsiniz. Çocuğunuzun sevdiği resimleri basarak, sınırlı alan boyamaları da yapabilirsiniz.
Kolaj Çalışması. Dergilerden istediği resimleri kesmesine yardımcı olarak kağıda dilediği gibi kestiklerini yapıştırabilir ve kağıdını süsleyebilir.
Yap-Boz. Yaşına uygun 5-10 parçalı yapbozlar yapabilirsiniz.
Eşleştirme kartları. Eşleştirme kartlarını öncellikle yüzü açık bir şekilde tek setini masaya dizin. Diğer setten çocuğunuzun eline 1’er kart vererek aynısının altına koymasını isteyebilirsiniz. Daha sonra yaşına ve becerisine uygun( 2-3 çiftli) eşleştirme kartlarını karıştırın ve arkası yukarıda olacak şekilde düzenli iki sıra halinde kartları dizin. Sıraya iki kart açın. Aynı kartları bulan kartları kazanır.
Şekil Kavramı. Çocuğunuza şekilleri bir kitap üzerinde gösterebilir, öğretebilirsiniz. Daha sonra Şekil Dedektifliği oynayabilirsiniz. Çocuğunuz ‘kırmızı bir üçgen gördüm sen de bulabilir misin?’ diyebilirsiniz. Daha sonra sıra çocuğunuza geçer.
Renk Kavramı. Renk kavramını pekiştirmesi için nesneleri renklerine göre ayırt edebileceği büyük boncuklar, kalemler, oyuncaklar kullanabilirsiniz. Renkli büyük boncukları ipe geçirme, bloklarla kule yapma gibi etkinlikler yapabilirsiniz.
Hava Durumu. Çocuğunuz ile birlikte bir hava durumu tablosu hazırlayabilir, her gün havaya bakıp tabloyu doldurabilirsiniz.
Comments