top of page
  • AyÅŸe BaÅŸak Erk

Okul ve Çocuk: Okulun İlk Günü Önemli 9 Öneri

okula-baslarken
  1. Çocuğunuzun okula hazır olduğudan emin olmanız önemlidir.

  2. Çocuğunuzla okul hazırlığı için birlikte alışverişe çıkın, materyallerini birlikte seçin. Çocuğunuzun bu hazırlıklardan zevk alması, okula başlama motivasyonunu ve hevesini arttıracaktır.

  3. Okulunu seçtikten sonra okulu açılmadan onunla okulunu gezmeye gitmenizde , çocuğunuzun okulun ilk gününe hazırlamak için olumlu bir basamak olacaktır. Küçük yaş çocuğunuza, onu ne zaman alacağınızı, ne zaman okuldan ayrılacağınıza dair somut zaman belirtin (örneğin; yemeğin bittikten sonra, yemekten sonraki oyun saatin bittikten sonra, öğleden sonra derslerin bittikten sonra vb.).Büyük yaş çocuğunuz var ise ona bir saat hediye ederek geleceğiniz zamanı saatinde gösterebilirsiniz, böylece takip edebilir( küçük kol 4’ün üzerine geldiğinde vb.)

  4. Okulda ilk günü nasıl olacağını bir zaman önceden ona anlatın. Yaşıtları ile onun da okula gideceğini, ilginç şeyler öğreneceğini/deneyimleyeceğini, bir çok arkadaş edinebileceğini, oyunlar oynayabileceğini anlatabilirsiniz.Çocuklar belirsizlik yaşadıklarında kaygıları artar bu sebeple olabildiğince belirsizlikleri azaltın. Ebeveyn olarak kendi ilk okul gününüzü hatırlıyorsanız çocuğunuza yaşına ve yapısına uygun olarak bu deneyiminizi paylaşabilirsiniz. Okula başlamanın heyecan verici, olumlu yanlarından bahsedebilirsiniz.

  5. Çocuğunuzun okula başlama ile ilgili duygu ve düşüncelerini yargılamadan kabul edin ve onu dinleyin. Sorduğu sorulara açık olun, sorularını cevaplandırmaya çalışın.

  6. Çocuğunuzla okula başlamayı konu alan hikaye kitaplarını okuyarak psikolojik olarak çocuğunuzu okulun ilk gününe hazırlayabilirsiniz.

  7. Okul düzenine alışması için uyku ve yeme düzenini bir hafta önceden yeniden düzneleyebilirsiniz. Böylece sabah uyanma saatine adapte olabilir, okulun ilk günü zorlanmaz.

  8. Çocuğunuzla okulun ilk günü ebeveynleri olarak sizlerin onunla gitmesi, çocuğunuzun kendini daha güvende ve daha az kaygılı hissetmesine yardımcı olacaktır. Evden çıkmadan hazırlıklar için yeterli vakit ayırmaya özen gösterin, evde herhangi bir koşuşturmanın ve stresin olmaması daha faydalı olacaktır. Ebeveynleri olarak sizin de sakin ve olumlu olmanız çocuğunuza yardımcı olacaktır.

  9. Her çocuk okula başlama, ayrılma sürecini kendi hızında yaşar. Çocuğunuzu, akranları ile karşılaştırmaktan çekinin.Çocuğunuzun okula başlama sürecindeki ayrılmayı olumlu bir biçimde deneyimlemesi ileriki yaşantıları açısından önemlidir. Okul sisteminden bu konuda yardım alabilirsiniz. Eğer çocuğunuzda huzursuzluğunun arttığını, uyku ve yeme düzeninde değişimler gözlemliyorsanız gecikmeden bir uzmandan bu konuda yardım almanız yararlı olacaktır.

okulun-ilk-gunu
ayse-imza

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page