top of page
  • Ayşe Başak Erk

Yaşlara Göre Oyunun Yeri ve Gelişimi: 4 Yaş Çocuğu ve Oyun




4 yaş çocuğunun, ince motor beceriler gelişmiştir, el-göz uyumu sağlanmıştır, dolayısıyla yaratıcı sanat faaliyetleri sevilen oyun türleridir- boyama, şekil çizme-kopyalama, kesme yapıştırma, katlama, yapbozlar, basit kart oyunları gibi. 4 yaş çocuğunu, masal dinleme ve kitap bakma merakı artmıştır, baştan sona hikayeyi dinleyebilir, sonrasında sorulan soruları cevaplayabilir. Oyun saatinde ender olarak sorun çıkar, genelde bu yaşta daha uyumlu ve hoşgörülü, paylaşımcı ve anlayışlıdırlar. Her materyal, her oyuncak ilgisini çekerse de özellikle düşkün olduğu tekrar, tekrar oynadığı oyun da vardır. Hayal gücünün kuvvetlendiği, gerçek ve hayali ayırt etmeye başladığı bir evre olduğu için bol bol dramatizasyon oyunları görülür-evcilik oyunu, meslekler favoridir. 4 yaş çocuğunu, hareketli olduğu için oyun için geniş alana ihtiyaç duyar.


4.5-5 yaşa doğru oyunda kazanmak ön plandadır, kurallı oyunlarda sıklıkla mızıkçılık veya kuralları değiştirme eğilimi gözlenir; sorunların çıkma nedeni genelde kural ihlalleridir. Dolayısı ile grup oyunlarında uyumlu ise de, yetişkin denetimi halen gerekmektedir.

4 yaş çocuğunun özgüveni, dış dünyaya uyumu ve farkındalığı daha olumludur, sorunlar sözel tartışmalar ile çözülebilir, 20 dakikaya kadar sorunsuz oynayabilir.

İstenmeyen ferdi dışlama davranışı yine vardır, sevdiği kişiye “en iyi arkadaşım” adlandırması da vardır. Hatta bu arkadaşı paylaşmak durumunda ise kıskançlık duyguları sergilenir. Cinsiyetler arası ve hemcinsleri ile “cinsel “oyunlar ve konular gündeme gelir-doktorculuk sık görülen oyundur. 4 yaş çocuğunun bedenleri ve işlevleri ile ilgili çok sohbet olur.

Okul Öncesi Dönemde Cinsel Gelişim dair yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page