top of page
  • Ayşe Başak Erk

Çocuklarda Parmak Emme Davranışı, Parmak Emme Alışkanlığını Bırakmak

  1. Olumlu pekiştirmeden faydalanın. Parmak emmediğinde yatmadan önce bir öykü daha okumak ya da parka götürmek gibi küçük ödüller vererek çocuğunuzu destekleyin. Erişilebilir hedefler belirleyin, yatmadan önce bir saat önce parmak emmemek gibi. Çocuğunuzun parmak emmekten kaçınabildiği günlerin kaydını tutmak için takvimine çıkartmalar yapıştırın.

  2. Tetikleyici unsurları belirleyin. Çocuğunuz parmağını strese yanıt olarak emiyorsa gerçek sorunu belirleyin ve onu sakinleştirmenin başka yollarını bulun; sarılmak ve güven verici şeyler söylemek gibi. Çocuğunuza bir yastık ya da sıkması için bir pelüş oyuncak verebilirsiniz.

  3. Ufak hatırlatıcılar sağlayın. Eğer çocuğunuz, ilgi çekmek için değil de düşünmeden parmağını emmeye başlıyorsa nazikçe durmasını hatırlatın. Çocuğunuzu terslemeyin, eleştirmeyin ya da küçük düşürmeyin. Ya hiçbir şey işe yaramıyorsa? Bazı çocuklar için parmak emme alışkanlığını bırakmak son derece zordur. Endişelenmemeye çalışın. Çocuğunuza parmak emmeyi bırakması için çok fazla baskı yapmak yalnızca süreci daha da uzatmaya yarar. Parmak emme davranışı altında yatan stres faktörlerini belirlemek ve onları çözümlemek adına ihtiyaç durumunda bir çocuk psikoloğundan destek alabilirsiniz. Çocuklarda Parmak Emme Alışkanlığı hakkındaki diğer yazılara buradan erişebilirsiniz: Çocuklarda Parmak Emme Alışkanlığı Çocuğum Parmak Emiyor, Ne Yapabilirim?

bottom of page