top of page
  • Ayşe Başak Erk

Çocuğumla Nasıl Kaliteli Zaman Geçirebilirim: Pratik Öneriler

  1. Kendiniz olun. Çocuklarını egzotik tatillere götüren ya da onları pahalı hobilerle ödüllendiren ebeveynlerin paylaşımlarını Facebook’ta gördüğünüzde suçlu mu hissediyorsunuz? Kıyaslama yapmak yerine, ailenizin bütçesine ve yaşam tarzınıza uyan etkinliklere odaklanmak daha yapıcıdır. Çocuklar basit aile aktivitelerinden çok memnun kalır ve bu aktivitelerin abartılı olmasına gerek yoktur.

  2. İlgi gösterin. Çocuğunuzun onu ne kadar önemsediğinizi bilmesine izin verin. Söylediklerini dikkatle dinleyin. Birlikteyken telefonunuza bakmak ya da yapılacak işlerinizi düşünmek yerine mümkün olduğunca orada olmaya çalışın. Telefonunuzdaki bildirimler ve yapmanız gereken işler her zaman orada olacak, oysa çocuğunuzun büyümesini izleme fırsatı çabucak geçip gidebilir.

  3. Takdirinizi gösterin. Çocuğunuza bol bol övgü ve olumlu pekiştirme ile yaklaşın. Ona özellikle zor gelen bir konuda ders notlarını yükselttiğinde onu tebrik edin. Küçük kardeşlerine karşı sabırlı olduğu için ya da istemenize gerek kalmadan sofrayı kurmanıza yardım ettiği için çocuğunuza teşekkür edin.

  4. Çocuğunuzun ilgi alanlarını keşfedin. Neler yapmaktan hoşlandıklarını öğrenin ve siz de eşlik edin. İkiniz birlikte bilgisayar oyunları oynamaktan ya da rock müzik dinlemekten keyif alabilirsiniz örneğin. Birlikte her ikinizin de hoşuna gidebilecek yeni şeyler denemeye açık olun

  5. Gerektikçe değişiklikler yapın. Çocuğunuzun ihtiyaçlarının zamanla değişeceğini unutmayın. Çocukluktan ergenliğe geçerken daha fazla bağımsızlık bekleyecekler ancak yine de birlikte araba sürme ya da sevdiğiniz bir spor müsabakasını birlikte izleme gibi davetlere muhtemelen açık olacaklardır.

  6. Erişilebilir olun. Kaliteli zaman her yerde ver her zaman gerçekleşebilir. Çocuğunuzun size yaklaşmasını ve ulaşmasını kolaylaştırdığınız sürece yeni ve umut vaat eden fırsatlar yakalamanız mümkündür. Aşağıda nitelikli zamanın bazı pratik örneklerini bulabilirsiniz: 1. Ailece yemek yiyin. Mümkün olduğunca birlikte yemek yiyin. Hafta içi akşam yemeklerini birlikte yemeniz mümkün olmuyorsa kahvaltı için bir araya gelmeyi ya da hafta sonu arayı kapatmayı deneyin. 2. Ev işlerini paylaşın. Çocuğunuzdan size eşlik etmesini isteyin, ister birlikte market alışverişine gitmek olsun, ister kileri düzenlemek. Bu sayede sohbet etmek için fırsatınız olur ve bu sırada çocuğunuz sizden değerli beceriler öğrenir. Çocuğunuzun yaşına uygun ev içi sorumluluk listesine göz atın. 3. Birebir zaman geçirmek için program yapın. Çocuklarınızın her biriyle düzenli olarak birebir vakit geçirmek için planlama yapın. Böylece onlar hakkında daha çok şey öğreneceksiniz ve başka türlü kaçırabileceğiniz anlamlı sohbetler etme fırsatınız olacak. 4. Birlikte seyahat edin. İster ailece bir yolculuğa çıkmak olsun ister çocuğunuzu futbol antrenmanına bırakmak olsun, her ikisi de gideceğiniz yere giderken konuşacak zamanınız olmasını sağlar. Birbirinizle iletişim kurun ve sohbetin doğal bir şekilde akmasına izin verin. 5. Ailece gönüllü aktivitelere katılın. Başkalarına yardım etmek size çocuğunuza yaklaştırabilir. Her ikinizin de önem verdiği bir konuda destek verin. Çocuğunuzla birlikte internette gezinip seçeneklerinizi keşfedebileceğiniz gönüllü çalışabileceğiniz kuruluşlara bakın. 6. Fotoğraf çekin. Yüz yüze iletişimler her şeyden önemlidir ancak fotoğraflar paylaşmak da temas halinde kalabilmenize yardımcı olur. Birbirinize gün içinde rastladığınız komik ya da duygusal görselleri gönderin. Birlikte bakabileceğiniz bir albüm hazırlayın. 7. Her gün iletişim kurun. Evin dışında çalışıyorsanız ve çocuğunuzu çoğu zaman günde ancak birkaç saat görebiliyorsanız, istikrarlı olduğunuz sürece nitelikli zamanın karşılığını alacaksınız. Eve vardığınızda ya da yatmadan önce 15 dakika da olsa sohbet etmeyi bir alışkanlık haline getirin. Nitelikli zamanı çocuğunuzla olumlu bir ilişki kurmak için kullanın ve ona mutlu, üretken bir yetişkin olabilmesi için sağlam bir temel sunun. Birlikte geçirdiğiniz anların tadını çıkarın ve ikiniz için de kıymetli anılar yaratın.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page