top of page
  • Ayşe Başak Erk

Çocuğunuzun Akran Zorbalığına Uğradığını Gösteren İşaretler

Akran zorbalığı okul çağındaki çocuklar arasında yaşanan, gerçek ya da algılanan bir tehdidin varlığını içeren davranışlardır. Zorbalık içeren davranışlar genellikle tekrar eder ve zaman içinde şiddetinin artma ihtimali vardır. Akran zorbalığına uğrayan ve akran zorbalığı uygulayan çocukların ciddi ve uzun süren sorunları olabilir. Çocuğunuzun akran zorbalığına maruz kaldığının işaretlerini fark etmek önemlidir. Akran zorbalığının üç türü vardır – sözlü, sosyal ve fiziksel.

Akran zorbalığı en sık okulda ve internette yaşanır. Ne yazık ki, çocukların çoğu ya akran zorbalığına uğramış ya da akran zorbalığına eşlik etmiştir. Bu cetvelin her iki ucundaki davranışlar da hayat boyu sürecek sorunlara ve zarara yol açabilir.

Zorbalığa uğrayan taraftaki çocuklar yalnızca akademi olarak zarar görmekle kalmaz aynı zamanda yetişkinlik hayatlarına da sıçrayan depresyon ve kaygı problemleriyle başa çıkmak zorunda kalırlar. İşaretlerin farkında olmak yetişkinlerin çocukları daha etkili ve uygun biçimlerde karşılık verebilmeleri için güçlendirmelerine olanak tanır.  

Çocuklarda akran zorbalığı hakkındaki diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

Sorun İşaretleri

Değişen Arkadaşlıklar

Çocuğunuz arkadaşlarıyla daha az vakit geçirmeye başladıysa ya da arkadaşlarının değiştiğini fark ettiyseniz okulda zorbalığa uğruyor olabilir. Bir çocuk zorbalığa maruz kaldığında, diğer çocuklar kendilerini korumak adına genellikle zorbalığa uğrayan çocuktan uzak durmaya çalışırlar. Kendileri de zorbalıkla karşılaşmak istemedikleri için durumdan ve zorbalığa uğrayan akranlarından kendilerini soyutlarlar.

Duygusal Değişimler

Akran zorbalığına uğrayan çocuklar daha kaygılı, öfkeli hale gelebilir ya da kolayca duygusallaşabilirler. Zorbalığın neden olduğu baskı ve yalnızlaşma ile başa çıkmak çok zordur ve onlara çok fazla gelebilir.

Hastalık

Akran zorbalığının düzeyi arttıkça çocuklar zorbalık durumundan kaçınmaya çalışabilirler. Okula gitmekten kaçınmak için hasta gibi davranabilirler. Buna ek olarak, kronik stres de bağışıklık sistemlerini kötü etkiler. Çocuğunuz akran zorbalığının sonucunda gerçek baş ağrıları ve karın ağrıları yaşayabilir. Çocuğunuz normalden daha sık hastalanıyor gibi görünüyorsa ona bazı sorular sormanın vakti gelmiş demektir.

Akran zorbalığı hakkında konuşmak için en iyi zaman ilkokul yıllarıdır. Çocuğunuzun sizinle her şeyi konuşabileceğini bilmek önemlidir. Çocuklar zorbalığa uğradıklarını genellikle başkalarından saklarlar çünkü kendi başlarının çaresine bakmaları gerektiğini hissederler. Ayrıca, pek çok çocuk durumla uygun şekilde başa çıkma konusunda yetişkinlere güvenmezler. Çocuğunuzun bu tür bir durumla karşı karşıya kaldığını düşünüyorsanız işe araştırma yaparak başlayın. Okulda kiminle yemek yediği, serviste kimle birlikte oturduğu kimden hoşlandığı ve kimden hoşlanmağı hakkında konuşun. İnternette ne kadar zaman harcıyor? Çocuğunuz bilgisayar başında çok vakit geçirdikten sonra davranışlarında meydana gelen değişikliklere dikkat edin. Okulda kimlerle vakit geçirdiği konusunda daha fazla bilgi almak için öğretmeniyle konuşun. Çocuğunuzla doğrudan konuşmakta bir sakınca yoktur. Okulda ona zorluk çıkaran, etkinliklerden dışlanmasına neden olan, ona isim takan ya da eşyalarını zorla alan çocuklar olup olmadığını sorabilirsiniz. Çocuğunuzun bütün sorunlarını çözemeyebilirsiniz ama akran zorbalığı mutlaka üzerinde durulması gereken bir sorun.

Çocuğunuz bu tür davranışlarla başa çıkması için gereken sağlıklı araçları ona sunabilecek bir koruyucuya ihtiyacı var.

bottom of page